linkedin facebook twitter googleplus email
spacer
internet veiligheid
veilig betalen
veilig vertrouwen
veiligheid boven alles

Wat is SSL en waarom een SSL-certificaat gebruiken?

Wat is SSL?

SSL (Secure Sockets Layer) is een beveiligingsmethode die zorgt dat kritische gegevens zoals namen, telefoonnummers, adressen en creditcardnummers versleuteld worden. Daardoor kunnen de gegevens alleen gelezen worden door degenen voor wie ze bestemd zijn. De veiligheid van je website of webshop wordt zo gewaarborgd en dát geeft vertrouwen aan de bezoeker. Een website met SSL-beveiliging (=SSL-certificaat) herken je aan het groene slotje in de adresbalk en de letters https in plaats van http vooraan de url. De extra ‘s’ staat voor secure.

responsive webdesign

Waarom een SSL-certificaat gebruiken?

Veiligheid

De gegevens van bezoekers zijn beveiligd en kunnen niet door anderen worden ingezien. Daarnaast garandeer je met een SSL-certificaat ook de identiteit. Zo weet de bezoeker dat hij echt op de website zit waar hij wil zijn, daar bestaat dan geen enkele twijfel over.

Vertrouwen

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de risico’s en voelen zich veiliger op een gecertificeerde website. Met een SSL-certificaat laat je zien dat je de privacy en veiligheid van jouw bezoekers serieus neemt.

Wettelijk verplicht

Bij een webpagina waarop bezoekers persoonlijke gegevens kunnen invullen, ben je in het kader van de Wet Bescherming Persoonsgegevens verplicht het dataverkeer tussen die pagina en jouw bezoekers te beschermen via SSL.

Hoger in zoekresultaten bij Google

Om ervoor te zorgen dat jouw website beter gevonden wordt - lees hoger wordt weergegeven in de zoekresultaten - speelt een SSL-certificaat een rol. Hoe groot die rol precies is vertelt Google niet maar zeker is dat het een positieve invloed heeft.

Het belang van SSL-certificaten

Beveiliging van websites is tegenwoordig van essentieel belang. Aan de ene kant omdat er steeds meer virussen en hackers actief zijn die veel schade kunnen toebrengen aan jouw website, aan de andere kant omdat de online handel (e-commerce) explosief groeit en de belangen van gebruikers (klanten) beschermd moeten worden. De Nederlandse wet verplicht e-commerce ondernemers om de gegevensuitwisseling met klanten te beveiligen via SSL-certificaten.

Het belang van een goed SSL-certificaat

SSL-certificaten worden verstrekt door Certificerende Autoriteiten. Het certificaat van de meeste vertrouwde autoriteiten zoals Global Sign en Comodo is ‘voorgeprogrammeerd’ in browsers zoals Chrome, Firefox en Internet Explorer. Gebruik je een certificaat van een minder vertrouwde autoriteit, dan verschijnt er in de browser een waarschuwing. Veel mensen die dit zien zullen dan afhaken. Het is dus van groot belang om een SSL-certificaat bij een vertrouwde autoriteit aan te vragen. Er zijn verschillende typen certificaten.

Welke type certificaat is geschikt voor mijn website?

Domeinvalidatie

Geschikt voor particuliere websites. Het standaard certificaat beveiligd één domeinnaam en beveiligd alleen de verbinding tussen gebruiker en webserver. Een standaard certificaat is te herkennen aan een groen slot.

Uitgebreide validatie

Dit is een duidelijk zichtbare beveiliging en uitgebreide validatie van bedrijfsgegevens. De beste keuze voor bedrijven en webwinkels. De uitgebreide validatie kenmerkt zich door de groene adresbalk met Bedrijfsnaam en Land. De groene balk garandeert de hoogst mogelijke controle. Naast een beveiligde verbinding en inzicht in de gegevens van de eigenaar, is ook de eigenaar van de website gecontroleerd.

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

Het verschil tussen HTTP en HTTPS is in één woord: beveiliging. HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) zijn beide protocollen voor het afhandelen van aanvragen tussen een browser en een (web)server. Bij gebruik van HTTPS wordt de data die wordt verstuurd versleuteld. Dit maakt het voor kwaadwillende partijen nagenoeg onmogelijk verstuurde gegevens te achterhalen.

Is het echt nodig?

Ja, een belangrijke reden om er één aan te schaffen is als je een website hebt waar mensen vertrouwelijke informatie moeten achterlaten zoals een webshop, maar ook als je een inschrijfformulier hebt voor een nieuwsbrief of contactformulier. Hiermee win je ook het vertrouwen van gebruikers en potentiële klanten.

Waarom nu?

Bij een niet beveiligde website worden bezoekers in toenemende gewaarschuwd. Google toont vanaf januari 2017 in Chrome waarschuwingen aan bezoekers van websites die níet beveiligd zijn met een SSL-certificaat. Ook in Firefox staan meldingen.